Autourheiluharrastus

Autourheiluharrastus

Sen lisäksi, että erilaisia autourheilulajeja harrastetaan ammattilaistasolla, myös amatööriharrastajien osuus on suuri. Autoharrastuksen parissa auton rattiin on mahdollista päästä jo ennen varsinaisen ajokortin saamista, joten nämä lajit kiinnostavat etenkin nuorimpia kuskeja. Lisäksi myös monet aikuiset haluavat päästä harrastusmielessä kokemaan sellaista vauhdin hurmaa, jota ei normaalin liikenteen keskellä ole mahdollista tuntea. Yleisimmät autolajit, joita ajetaan täysin harrastusmielessä ovat karting sekä jokamiesluokka. Näissäkin lajeissa voi harrastaa myös kilpailumielessä niin halutessaan. Toisaalta myös muitakin autourheilulajeja, kuten esimerkiksi jäärata-autoilua, rallia, drag racingia tai driftausta voi ajaa harrastemielessä. Ne kuitenkin yleensä vaativat enemmän panostusta kalustoon sekä jonkinlaiseen kouluttautumiseen.

Erilaiset autourheiluharrastukset ovat hyviä ponnahdusalustoja nuorille kuljettajille, ja useat niistä voikin aloittaa jo hyvin nuorena. Esimerkiksi karting on laji, josta lähes kaikki tunnetut kotimaiset formula- ja muut ammattilaiskuljettajamme ovat aloittaneet. Sitä ovat harrastaneet niin Kimi Räikkönen, Heikki Kovalainen kuin Valtteri Bottaskin. Lajin parissa on hyvä harjoitella autourheilun perusteita sekä kestävyyttä niin fyysisellä kuin henkiselläkin puolella. Tämän lajin parissa aloittaneet voivat myöhemmin jatkaa kartingia ammattiuralla tai vaihtaa muihin autourheilulajeihin.

Karting

Yleisin autoilun laji, jonka parista Suomessa aloitetaan on karting. Tämän rata-autoilun voi aloittaa jo jopa viisivuotiaana, mutta minkä tahansa ikäiset aloittelijat saavat nopeasti ideasta kiinni. Karting-autoa ei myöskään tarvitse välttämättä hankkia itselleen, jotta pääsisi kokeilemaan lajia. Useilla paikkakunnilla on karting-ratoja, jotka tarjoavat kokeilumahdollisuuden ennen aloittamispäätöksen tekemistä. Sisäkarting-ratoja on ympäri Suomea. Aloittelijan on hyvä kokeilla ensin taitojaan näillä radoilla. Ne ovat yleensä myös paikkoja, joissa lajia voi harrastaa satunnaisesti silloin tällöin, tai järjestää vaikka juhlat ja tarjota kaikille kavereilleen elämyksen karting-kuskina. Ulkoratoja Suomesta löytyy noin 50 kappaletta, ja niillä järjestettyjen kilpailujen huippunopeudet voivat nousta jopa 140 kilometriin tunnissa. Vaikka kartingia pääsee kokeilemaan melko helposti, on sen jatkaminen vakituisena harrastuksena kuitenkin melko kallista. Auto, huollot, kuljetukset, ajovaatteet sekä lisenssimaksut voivat nousta niin korkeiksi, että lajin parissa on alettava ajaa kilpaa jo nuorena, ja siten pyrkiä saamaan sponsorirahaa harrastuksen kulujen kattamiseksi.

Jokamiesluokka

Harrastajamäärältään kaikkein suurin autourheilulaji Suomessa on jokamiesluokka. Tämän lajin pariin on melko helppo päästä, sillä se on suhteellisen edullinen ja sitä voi alkaa harrastaa jo 15-vuotiaana. Autot voivat olla lähes mitä tahansa tehdasvalmisteisista autoista rakennettuja menopelejä. Ratoja on Suomessa yhteensä noin sata kappaletta, ja ne koostuvat yleensä vaihtelevasti soraosuuksista sekä asfalttipäällysteisistä pätkistä. Talvisin ajetaan järvellä tai maalle jäädytetyillä radoilla. Vuosittain kilpailuja järjestetään lähes kaikilla radoilla ja osallistujamäärät vaihtelevat muutamasta kymmenestä kuskista aina useaan sataan ajajaan. Tätäkin lajia voi ajaa täysin harrastusmielessä hankkimalla tutustumislisenssin, tai taitojen riittäessä kilpailla vaikka Suomenmestaruustasolla.

dante