Automatkailu

Automatkailu

Etenkin lähelle tehtävillä matkoilla käytetään matkustamiseen usein omaa autoa. Se onkin helppoa, sillä mukaan voi pakata enemmän tavaraa ja reitin voi valita omien toiveiden mukaisesti. Moni tekee myös pidempiä autoreissuja, jolloin välietapit taitetaan omalla autolla, ja välillä pysähdytään yöpymään tai tutustumaan erilaisiin matkakohteisiin. Myös kauemmas ulottuvilla matkoilla voi reissuunsa yhdistää autoilua vuokraamalla määränpäässä auton käyttöönsä.

Omalla autolla reissuun

Suomessa omalla autolla matkoja tehdään lähinnä kotimaassa, mutta myös etenkin naapurimaihin on helppo tehdä lyhytkestoisia reissuja autolla. Myös sukulaisten luo lähdetään usein kyläilemään omalla autolla, ja etenkin silloin, kun matkatavaraa on paljon, sillä niiden kuljettaminen on tällöin helppoa. Joidenkin hankalasti kuljeteltavien tavaroiden siirtelyyn on olemassa myös apuvälineitä. Polkupyörät voi kiinnittää joko takaluukun telineeseen tai vaihtoehtoisesti katolle. Myös sukset tai vaikka kanootti kulkevat näppärästi auton katolla. Auton koosta riippuen etenkin farmarimallisiin autoihin mahtuu paljon tavaraa, ja tarpeen vaatiessa autoon voi kiinnittää peräkärryn tai muun tavarankuljetuslaitteen. Omalla autolla reissaamisen hyviä puolia ovat usein aikataulun ja reitin joustavuus sekä mahdollisuus pysähtyä aina halutessaan. Negatiivista taas on etenkin se, että auton rikkoutuessa voi sattua erinäisiä viivästyksiä, joista on itse vastuussa.

Auton vuokraus matkakohteessa

Etenkin kauemmas matkustavat vuokraavat mielellään kohdemaasta auton, jolla voi omatoimisesti tutustua kohteeseen. Auton vuokraus on sitä suositeltavampaa, mitä kauempana matkakohde on esimerkiksi lentokentästä tai nähtävyyksistä. Usein autonvuokraus sujuu ilman mitään mutkia, mutta muutamat asiat kannattaa pitää mielessä vuokratessaan autoa toisessa maassa. Autonvuokrausyritysten mainokset ja jopa koko verkkosivustot saattavat olla suomenkielisiä, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että henkilökunnan kanssa voisi asioida suomeksi tai että sopimukset olisivat saatavilla suomen kielellä. Myös auton vuokraamisesta koostuva hinta vaihtelee todella paljon eri vuokrausyritysten välillä. Halvimmillaan auton vuokra saattaa olla loman ajalta vain muutaman kympin, ja kalleimmillaan jopa kuusisataa euroa. Tässä suuressa hintahaitarissa on auton merkin ja varustelun lisäksi suuri osuus myös vakuutusmaksulla. Ilman omavastuuta auton vuokraaminen on sinänsä edullista, mutta kolarin sattuessa hintalappu voi olla todella suuri. Täysin omavastuuvapaa vakuutus vuokra-autolle taas maksaa reilusti enemmän kuin vuokraus itsessään.

Asuntoautot

Pidemmälle matkalle on helppo lähteä omalla tai vuokratulla asuntoautolla. Etenkin sellaiseen reissuun, jonka määränpää ei ole tarkasti määritelty, on mukava lähteä asuntoautolla, koska siinä voi yöpyä tiukan paikan tullen lähes missä vain. Tiettyjä määräyksiä yöpymisen suhteen kuitenkin on, sillä esimerkiksi yleisellä parkkipaikalla leiriytyminen on kiellettyä. Tämä tarkoittaa sitä, että voit kyllä pysäköidä asuntoauton yön ajaksi ellei muita rajoituksia ole, mutta esimerkiksi markiisia ei saa laskea eikä retkituoleja nostaa auton ulkopuolelle. Sekä kotimaasta että Euroopasta löytyy kuitenkin myös erittäin kohtuuhintaisia leirintäalueita, joilla leiriytyminen on huomattavasti miellyttävämpää kuin parkkipaikalla. Käytännössä ilmaiseksikin reissaaminen pelkkien polttoaineiden hinnalla on kuitenkin mahdollista.

Vielä tästäkin yksinkertaisempi muoto on retkeilyautoilu, josta on tullut etenkin Yhdysvalloissa lähes trendi. Tämä tarkoittaa sitä, että reissataan joko ostetussa tai itse pakettiautosta tuunatussa retkeilyautossa. Pakettiauton ohjaaminen ja sillä liikkuminen on huomattavasti helpompaa kuin asuntoauton, mutta toisaalta sen tarjoamat asuintilat ovat melko rajalliset. Telttailulle se kuitenkin

tietysti vetää vertoja, sillä pakettiautossa voi olla wc ja mahdollisesti jopa suihkutila, lämmitin sekä keittomahdollisuus.

dante