Autourheilu

Autourheilu

Suomessa on pitkät autourheilun perinteet. Jo 30-luvulla tuore Suomen ensimmäinen autokauppias Eelis Aine kiinnostui etenkin jäärata-ajosta. Tätä perinnettä jatkoi hänen poikansa edelleen 50-luvulla. Autourheiluinnostus olikin hyvää mainosta Aineen Autotehtaalle, ja jäärata-ajojen suosio jatkui suurena aina 60-luvulle saakka. Autourheiluinnostus on kuitenkin säilynyt näihin päiviin asti, ja edelleen suomalaiset kerääntyvät TV:n ääreen viikoittain katsomaan F1-kisoja sekä matkustavat katsomaan suosikkikuskiensa menoa rallikisoissa. Autourheilua myös harrastetaan valtavasti, ja haaveet ammattilaisurasta saavat monen nuoren innostumaan lajista.

Suuret nimet

Etenkin suurten suomalaisten autourheilun ammattilaisten esimerkki on innostanut uusia nuoria lähtemään kokeilemaan osaamistaan. Kimi Räikkösen vaikutus on varmasti kaikkein suurin. Hänen ilmiömäinen nousunsa F1-ratojen parhaimmistoon sai kaikki suomalaiset innostumaan moottoriurheilusta vielä hieman enemmän. Formulauransa Kimi aloitti Sauberilla vuonna 2000, mutta parhaat kisansa hän ajoi McLarenilla ja saavutti hopeasijan vuosina 2003 ja 2005. Räikkösen ammattilaisura jatkuu edelleen.

Räikkösen tavoin sama vaikutus suomalaiseen autourheiluinnostukseen on ollut Tommi Mäkisen uralla ralliautoilun puolella. Tommi Mäkinen ajoi ensimmäiset rallinsa 80-luvun puolivälissä ensimmäisellä ralliautollaan, joka oli Ford Escort RS 2000. Tämän takavetoisen kulkupelin hän vaihtoi kuitenkin melko pian nelivetoiseen Lanciaan. Ammattilaisurallaan Mäkinen on ajanut sekä Mitsubishilla että Subarulla. Mäkinen näki jo aikaisin, että ammattilaisuran aloittaminen vaatii muutakin kuin ajamista. Hän aloittikin 90-luvulla päämäärätietoisen valmentautumisen ralliautoilun ammattilaiseksi. Koulutukseen kuului ajokokemuksen keräämisen lisäksi myös esimerkiksi englannin kielen opiskelua, sillä Mäkinen tiesi tarvitsevansa kielitaitoa, mikäli mieli maailman parhaiden kanssa samalle viivalle. Mäkinen voitti urallaan neljä maailmanmestaruutta.

Ammattilaiset yhä nuorempia

Uusia autourheilun ammattilaisia pyritään saamaan esille panostamalla korkeatasoiseen valmennukseen. Suomen autourheilun lajiliitto tarjoaa valmennusjärjestelmän, jonka tarkoituksena on tukea suomalaisia lahjakkuuksia matkallaan autourheilun ammattilaisiksi. Vaikka urheilu-uran aloittaminen nuorena onkin tärkeää, liian nuorena ammattilaiseksi pääsemisessä voi olla haittapuoliakin. Erityisesti F1-kuljettajaksi pääsyä liian aikaisin on kritisoitu. Jo 15-vuotiaan on mahdollista päästä ajamaan formula-autoja, mutta vaikka taitoa ja lahjakkuutta tuonkin ikäisellä jo saattaa olla, kokemusta ei kuitenkaan ole kertynyt tarpeeksi. Trendi myös ajaa entistä nuorempia autourheilun ammattilaisia pois kilparadoilta vaikka annettavaa olisi vielä pitkään.

dante