Museoautot ja amerikanraudat

Museoautot ja amerikanraudat

Suomessakin harrastetaan vanhojen autojen keräilyä, ja usein tähän kulttuuriin kuuluvat myös erilaiset vuosittain järjestettävät kokoontumisajot. Jotta kokoontumisiin voi osallistua, auton tulee tietysti olla liikennevakuutettu. Etenkin vähän käytössä olevia museoautoja varten voi ottaa museoajoneuvovakuutuksen, joka on tavallista vakuutusta huomattavasti edullisempi ja jolla voi ajaa 30 vuorokautena vuodessa. Muitakin autoharrastajakuntia löytyy, mutta museoautot ja jenkkiautoharrastajat ovat suurimmat ryhmittymät.

Museoautot

Museoautot ovat käytöstä poistettuja vanhoja autoja, jotka on merkitty museoajoneuvorekisteriin. Museoajoneuvoluokka on ollut Suomessa käytössä vuodesta 1978, ja nykyään Suomessa on jo noin 50 000 museoajoneuvorekisteriin merkittyä ajoneuvoa. Museoauton tulee olla vähintään 30 vuotta vanha, mutta Suomessa niiden keski-ikä lähentelee 50 vuotta. Suosituimpia merkkejä, joita on rekisteröity museoautoiksi ovat Ford, Mercedes-Benz, Volkswagen, Chevrolet ja Cadillac.

Jenkkiautot

Useat jenkkiautoharrastajat liittävät tähän harrastukseen kokonaisen elämäntyylin, jota ihaillaan. Tällöin on usein kysymys 50- ja 60-luvulla tehdyistä amerikkalaisvalmisteisista autoista. Tähän kulttuuriin liitetään vahvasti nahkatakit, tötterötukat, naisilla pilkulliset kellohameet sekä 50- ja 60 -lukujen amerikkalainen musiikki. Kuitenkin osa jenkkiautoharrastajista on mieltynyt uudempiin autoihin, jotka voivat olla vaikka tällä vuosikymmenellä valmistettuja. Pääasia on se, että ne on valmistettu Yhdysvalloissa. Vaikka uudetkin autot ovat melko hintavia, vanhojen autojen entisöinti tulee usein vielä kalliimmaksi. Vanhojen autojen ostohinnat ovat myös kohonneet, sillä harrastajien lisääntyessä todellisia edullisia löytöjä voi tehdä enää harvoin.

dante