Tuningilla tarkoitetaan Suomessa yleensä kaikkea autojen virittämiseen ja lisävarusteluun liittyvää toimintaa. Meillä tuningista puhutaan myös silloin, kun pelkästään muokataan auton ulkonäköä joko sisäisesti tai ulkoisesti. Muissa maissa tuning lähes poikkeuksetta tarkoittaa kuitenkin auton moottorin ja toimintaominaisuuksien muuntelua. Suomessa tuningiin liitetään myös vahvasti erilaiset autoteippaukset, vaikka niitä voidaan käyttää myös tavallisissa henkilöautoissa, joita ei ole muuten lainkaan viritelty. Autojen virittelyyn liittyy useita erilaisia suuntauksia riippuen siitä, mitä ominaisuuksia lisätään tai minkälaisia autoja viritellään.
Drifting-autojen virittäminen
Maailmanlaajuisesti yleisintä on virittää erilaisissa drifting-ajoissa käytettyjä autoja. Silloin näihin katuajoautoihin lisätään tehokkuutta sekä erilaisia ominaisuuksia, jotka ovat tarpeen sivuluisuissa. Tästä urheilulajista on kerrottu lisää tämän sivuston autourheilusta kertovassa kappaleessa.
Sleeper- ja racer-autot
Sleeper-autolla tarkoitetaan sellaista autoa, jonka tehokkuutta on lisätty virittämällä. Auton ulkonäköä ei pyritä muuten muuttamaan, joten se näyttää ulkoa päin aivan tavalliselta perusautolta. Tarkoituksena on luoda yllätysmomentti toisille autoilijoille. Esimerkiksi aivan tavalliselta näyttävä jo iäkäskin Daihatsu saattaa kiihtyä nollasta sataan kahdeksassa sekunnissa ja jättää toiset autoilijat ihmettelemään. Racer-autolla taas tarkoitetaan kilpa-autolta näyttävää autoa, joka on kuitenkin tehojensa puolesta täysin laillinen.
Styling- ja Showcar-autot
Tällä virityksen alalajilla tarkoitetaan sitä, että autojen näyttävyyttä lisätään sekä sisä- että ulkopuolelta. Autoihin lisätään myös usein erilaisia lisäominaisuuksia kuten äänentoistolaitteita, valoja sekä muita viihdeominaisuuksia. Muuten nämä kaksi virittelyn alalajia ovat samat, mutta Showcar-tuningissa autoja parannellaan niiden esittelemiseksi erilaisissa autonäyttelyissä. Suomessa näitä showcar-autoja voi esitellä yleisölle GTi-Tuning Car Show’ssa, joka järjestetään American Car Show’n yhteydessä.
Rat ja Stance
Nämä virittelyn alakulttuurit eivät ole kovin suosittuja Suomessa, mutta muualta maailmasta näidenkin tyylien harrastajia löytyy runsaasti. Rat-tuningissa auto pyritään saamaan mahdollisimman ruosteisen ja hajonneen näköiseksi sitä kuitenkaan oikeasti olematta. Stancessa kyse on auton madaltamisesta niin paljon, että se on enää hädin tuskin ajokykyinen.
OEM ja JDM
OEM tarkoittaa vain saman merkin osien käyttämistä virittelyssä. JDM tarkoittaa periaatteessa samaa, mutta siinä on kyse japanilaisvalmisteisten autojen virittämisestä japanilaisilla lisäosilla.
Onko virittäminen laillista?
Se, onko auton tuunaus laillista, riippuu siitä, mitä termillä tarkoitetaan, sekä sitä, missä autolla ajetaan. Suomessa tuunauksena pidetään usein pelkästään teippien lisäämistä auton ulkokuoreen tai vaikkapa sisustan tuunausta ja musiikkilaitteiden lisäämistä. Toisaalta samalla termillä tarkoitetaan auton tehojen lisäämistä ja esimerkiksi siipien lisäämistä autoon. Tehojen lisääminen uusilla tietokoneohjelmilla on melko helppoa, mutta lopputulos saattaa tulla kalliiksi. Suomen Liikenteen Turvallisuuslaitoksen mukaan viritetty moottori rinnastetaan uuteen moottoriin, mikä tarkoittaa sitä, että autolle tulisi tehdä virittämisen jälkeen muutoskatsastus. Sekä auton sisä- että ulkopinnan saa Suomessa maalata aika lailla vapaasti juuri mieleisekseen. Kuitenkaan heijastavia maaleja ja teippejä ei ole luvallista käyttää. Myöskään esimerkiksi poliisiin yhdistettäviä värejä ja tunnuksia ei Suomessa saa käyttää. Sen lisäksi jotkut suuremmat lisätyt ulokkeet tulee hyväksyttää viranomaisella. Myös renkaiden kokoon, pohjan madallukseen sekä ajovaloille on asetettu omat säännöt, joiden rajoista ei saa poiketa.