Autoilun tulevaisuus

Autoilun tulevaisuus

Vaikka jo yli sata vuotta sitten kehitelty autojen perusmekaniikka sekä toimintaperiaatteet ovat edelleen autoteollisuuden käytössä, kehitys on kuitenkin mennyt aimo harppauksin eteenpäin. Nyt trendinä ovat sähköautot sekä hybridit. Niiden latauksen kestoon sekä latauspisteiden sijaintiin liittyviin ongelmiin pyritään etsimään uusia ratkaisuja. Myös julkisia liikennepalveluita pyritään parantamaan ja ihmisiä innostetaan liikkumaan enemmän jalan tai pyörällä.

Vaihtoehtoinen käyttövoima autoissa

Tällä hetkellä autoissa käytetään yleisesti vaihtoehtoisena käyttövoimana sähköä, vetyä tai kaasua. Myös korkeaseosetanolilla käyviä autoja valmistetaan. Vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkkoa koskeva Suomen kansallinen ohjelma esittää, että kaikki Suomessa myytävät uudet autot käyttäisivät vaihtoehtoista voimaa vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2018 kaikista ensimmäistä kertaa rekisteröidyistä autoista vain noin 5,7 % käytti vaihtoehtoista käyttövoimaa. Näistä suurin osa oli ladattavia hybridiautoja.

Tarvitaanko autoja tulevaisuudessa?

Julkisten liikenneyhteyksien parantamiseen on ryhdytty jo useilla paikkakunnilla. Myös Suomen Liikenne- ja Viestintävirasto kertoo, että kevyenliikenteen väyliä pyritään lisäämään ja niiden kuntoa parantamaan, jotta pyörällä tai kävellen liikkuminen olisi tulevaisuudessa entistä turvallisempaa. Autojen vuokrausta harjoitetaan myös entistä enemmän. Kaupunkialueilla, joissa harvemmin tarvitaan yksityisautoa, vuokraavat jotkut taloyhtiöt tai yritykset niin kutsuttuja yhteiskäyttöautoja. Tällöin auton voi vuokrata vaikka lyhyeksikin aikaa puhelimeen ladattavaa sovellusta käyttämällä. Näin auton käyttökustannuksia saadaan pienennettyä huomattavasti, eikä autoja tarvita niin monia, kun useat kotitaloudet voivat käyttää samaa autoa.

dante