Autoharrastajat

Autoharrastajat

Autoa tarvitaan jokapäiväiseen liikkumiseen, työmatkoihin sekä päivittäisten asioiden hoitamiseen. Etenkin haja-asutusalueella oman auton merkitys on aina ollut suuri, ja edelleen Pohjois- ja Itä-Suomen alueilla etäisyydet ovat niin pitkiä, että ilman autoa olisi hankalaa pärjätä. Sen lisäksi että autoja omistetaan tarpeeseen, monille autot liittyvät myös erilaisiin harrastuksiin. Autoilla kilpaillaan, niitä korjaillaan harrastuksena sekä niitä keräillään. Keräilyharrastukseen liittyvät olennaisesti myös yhteisöllisyys sekä muu autoiluun liittyvä kulttuuri.

Keräily

Autojen keräilyä pidetään hyvin eksklusiivisena harrastuksena, joka on mahdollista vain varakkaimmille. Totta onkin, että suurin osa keräilyautoista on rikkaimpien autoharrastajien omistuksessa, ja heillä on niitä usein monia kappaleita. Kuitenkin museoautoja ja muita keräilyautoja harrastavat aivan tavallisetkin ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita kyseisestä kulttuurista. Myös Suomessa erikoisia autoja hankitaan, kunnostetaan sekä esitellään erilaisissa tapahtumissa. Museoautoista ja jenkkiautoharrastuksesta on kerrottu enemmän tällä sivustolla erillisessä artikkelissa.

Autourheilu

Myös urheilumaailmassa harrastetaan autoilua. Ammattimaisen kilpa-autoilun lisäksi autoilla ajetaan myös harrastemielessä. Tällaiseen harrastustoimintaan kuuluvat useat Suomessa sijaitsevat karting-radat, joilla kilpaillaan niin harrastusmielessä, seuratasolla kuin ajanvietteenäkin. Esimerkiksi työ- ja polttariporukat ovat suuria ratojen käyttäjäryhmiä.

Autolla ajelu on mukavaa

Autoilua harrastetaan muutenkin kuin kilparadoilla tai harrasteryhmissä. Toiset harrastavat lähinnä autojen korjailua ja tuunausta ja käyttävät aikansa autotallissa tai erilaisia varaosia vertaillen ilman tarvetta edes välttämättä lähteä ajamaan. Monet pitävät autoilusta muuten vain, ja käyvät vaikka hieman pidemmillä ajeluilla viikonloppuisin ja lomilla. Ne, joilla kaasujalka painaa ja tekee mieli kokeilla, miten kovaa omalla autolla pääsee, ajavat Suomesta Saksan autobaanoille, joilla voi ajaa niin kovaa kuin haluaa. Automatkailua varten on myös kehitetty erityisiä ajoneuvoja kuten asuntoautoja, joiden kanssa hieman pidempikin matkailu onnistuu helposti. Automatkailusta kerrotaan vielä tarkemmin tämän sivuston toisessa kappaleessa.

dante