Autokauppa

Autokauppa

Ensimmäinen autokauppa perustettiin Suomeen vuonna 1923, jolloin karunkilainen Eelis Aine perusti Aineen Autoliikkeen ja alkoi tuoda Fordeja Tanskasta Suomeen. Vaikka autoilu olikin Suomessa vielä harvinaista, autojen myynti oli kuitenkin kasvussa, ja jo 20-luvun aikana perustettiin ensimmäiselle autokaupalle sivuliike. Sittemmin autokauppa räjähti kasvuun, mutta on viime vuosina jälleen ollut hieman laskusuhdanteessa. Uusia autoja rekisteröidään vuosittain reilut 100 000, ja käytettyjä autoja myydään reilut 500 000 kappaletta.

Myydyimpiä automerkkejä

Autokaupan alettua ensimmäiset Suomessa myydyt merkit olivat Fordeja. 30-luvulla alettiin Torniossa valmistaa Lumikiitäjiä, jotka olivat Fordin alustalle rakennettuja maastoauton ja moottorikelkan välimuotoja. Sodan jälkeen myyntiartikkeleiksi nousivat sellaiset merkit kuin Standard Vanguard, Studebaker, Citroen ja Wartburg. Kuorma- ja linja-autoissa suosittiin Vanaja-merkkiä. 60-luvulla Suomeen alettiin tuoda Simcoja, Mazdoja ja Chryslereitä ja Vanajat muuttuivat Scanioiksi. Saab oli kuitenkin kaikkein myydyin automerkki usean vuosikymmenen ajan. Myös aasialaisvalmisteisia autoja alettiin suosia pikkuhiljaa yhä enemmän, ja itse asiassa japanilaisvalmisteinen Nissan Quashqai oli Suomen myydyin automerkki vuonna 2018.

Autokaupan nykytila ja tulevaisuus

Koko Euroopan automyynti on ollut jo pitkään laskusuhdanteista, ja myös Suomessa autojen myynti on laskenut roimasti vuonna 2019. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä uusien autojen rekisteröinti oli määrältään yli 14 % pienempi kuin vastaava luku edellisenä vuonna. Myynnin laskuun on vaikuttanut etenkin mielipiteiden jakautuminen yksityisautoilun suhteen. Varsingin kaupungeissa pyritään suosimaan auton hankkimisen sijaan joukkoliikennettä, kimppakyytejä sekä pyöräilyä.

dante