Henkilökuljetus

Henkilökuljetus

Ihmisten tulee päästä liikkumaan sujuvasti paikasta toiseen, ja aina ei ole mahdollista tai järkevää liikkua omalla kulkuneuvolla. Vastauksena tähän on joukkoliikenne, jonka verkostot ovat usein kattavia etenkin suurten kaupunkien läheisyydessä, jolloin yksityisautoilun merkitys vähenee. Myös taksit ja erilaiset pelastushenkilökunnan ajoneuvot kuljettavat ihmisiä paikasta toiseen.

Linja-autot

Linja-autot kuljettavat päivittäin tuhansia ihmisiä kouluihin, työpaikoille sekä harrastuksiin ja kyläilemään. Mitä lähempää suuria kaupunkeja ollaan, sitä enemmän joukkoliikennettä on tarjolla. Pienten kuntien asukkaille busseja ei välttämättä kulje tarpeeksi usein tai niiden reitit ovat kaukana kotoa. Joukkoliikennettä pyritään jatkuvasti lisäämään ja sen hintoja kohtuullistamaan, jotta mahdollisimman monilla olisi vapaus valita yksityisautoilun sekä joukkoliikenteen väliltä.

Taksit

Taksit kuljettavat paitsi yksityisiä itse maksavia asiakkaita, myös esimerkiksi koulukyytiläisiä. Sen lisäksi Kelan maksamia matkoja tehdään lääkärin vastaanotoille, sairaaloihin tai virkistysmielessä. Taksilainsäädännöstä on puhuttu paljon eri medioissa, ja etenkin laittomien taksien osuus on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana huimasti. Taksit voivat olla joko henkilöautoja tai tila-autoja, joihin mahtuu kerrallaan suurempi määrä matkustajia.

Muu henkilökuljetus

Myös esimerkiksi poliisiautot kuljettavat ihmisiä paitsi poliisin hoteisiin, myös toisinaan näiden omaan kotiosoitteeseen. Poliisiautot ovat joko henkilöautoja tai pakettiautoja, joissa on tilat asiakkaiden kuljettamista varten. Myös ambulanssit ja muu pelastuskalusto kuljettavat potilaita terveyskeskukseen tai sairaalaan.

dante