Autot maailmalla

Autot maailmalla

Vaikka Yhdysvallat olikin pitkään autoteollisuuden kärkimaa, ensimmäiset autot kehitettiin Euroopassa. Autotehtaita nousi sekä Eurooppaan että muualle maailmaan Yhdysvaltojen dominoinnista huolimatta. Euroopassa suurimmat automaat olivat Iso-Britannia, Saksa ja Ranska. Yhdysvaltojen automarkkinoiden kanssa alkoivat 1900-luvun puolivälin jälkeen kilpailla myös Aasian markkinoilla tuotetut autot.

Euroopan autoteollisuus

Iso-Britanniassa 1900-luvun alkupuolen suurimmat autotehtaat olivat Wolseley, Humber sekä Sunbeam. Ne valmistivat yhteensä vuosittain reilut 7000 autoa, joka oli sama määrä kuin minkä Yhdysvaltalainen Ford valmisti yksinään. 20-30-lukujen suurimmat autovalmistajat olivat Morris ja Austin. 50-luvun tunnetuimpia englantilaisia automerkkejä olivat Vauxhall, Rover ja Jaguar ja 60-luvulta peräisin oleva Mini.

Autoteknologian kotimaassa Saksassa käännekohta tapahtui, kun 30-luvulla alettiin kehittää yhtenäistä tieverkostoa. Tältä aikakaudelta peräisin on myös kansanautona tunnettu Volkswagen, joita valmistettiin niin paljon, että tehtaan ylläpitämistä varten perustettiin kokonaan uusi kaupunki. Muita tunnettuja saksalaisia autovalmistajia ovat BMW, Daimler, Porsche ja Opel, sekä aikanaan Itä-Saksan tunnetuimmat autot Wartburg ja Trabant. Viime aikoina Saksan autoteollisuuden kriisistä on uutisoitu laajasti.

Samoin kuin muuallakin Euroopassa, autoteollisuus kärsii lamasta myös Ranskassa, jossa suurimmat autovalmistajat ovat Peugeot, Citroen ja Renault. Ruotsissa autoteollisuus on toteuttanut useita erilaisia rakennemuutoksia ja pyrkii siten taistelemaan taantuman aiheuttamia vaikeuksia vastaan. Ruotsissa valmistetaan Saab- ja Volvo-merkkisiä henkilöautoja sekä Scania-merkkisiä kuorma-autoja. Suomessa henkilöautoja valmistetaan Valmetin tehtaalla Uudessakaupungissa sekä kuorma-autoja Sisun toimesta Karjaalla. Aiemmin Suomessa on valmistettu myös Saab-, Talbot-, Opel-, Lada- ja Porsche-merkkisiä autoja.

Aasian autojätit

Myös Aasiassa kehitettiin polttomoottorikäyttöisiä autoja jo 1900-luvun alussa. 20-30-luvuilla Japanin automarkkinoita dominoivat kuitenkin yhdysvaltalaiset autotehtaat. 30-luvun lopulla Japanin hallitus pyrki vähentämään ulkomaisten autojen valmistusta, ja tuolloin myös Toyotan autonvalmistus alkoi. Vuonna 2008 Toyota oli suurempi autonvalmistaja kuin General Motors. Tällä hetkellä Kiina haastaa Japania autontuotannossa. Etenkin Kiinan edistynyt teknologia kiinnostaa autonostajia niin Aasiassa kuin Euroopassakin. Myös luottamus kiinalaisvalmisteisiin autoihin on kasvussa ympäri maailman.

dante