Autoilun tulevaisuuden näkymät

Autoilun tulevaisuuden näkymät

Autoilu ja sen tulevaisuus on ollut viime aikoina varsin näkyvästi esillä eri medioissa. Lisäksi monella tuntuu olevan oma mielipide siihen, miten autoilua ja erityisesti yksityisautoilua tulisi kehittää. Ajammeko tulevaisuudessa laisinkaan omilla autoillamme vai onko valloilla jokin muu liikkumisen muoto? Varmaa kuitenkin on, että meidän tuntemamme autoilu tulee tiensä päähän muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana ja sen vuoksi vaihtoehtoisia liikkumisen ja autoilun muotoja tulee kuluttajien saataville. Lue tästä artikkelista, niin kerromme tarkemmin autoilun tulevaisuudesta, autojen sähköistymisestä sekä siitä onko auto enää tulevaisuudessa kuluttajan omaa omaisuutta. Ehkä tulevaisuudessa vain laitetaankin Nike kengät jalkaan ja käytetään apostolinkyytiä.

[IMAGE=d2QLNtdi1AxD.jpg]

Autoilu sähköistyy

[IMAGE=dRGvHPddqkR5.jpg]

Sähkö on tehnyt tuloaan autoiluun kovaa vauhtia. Suomenkin teillä huristaa jo useita sähköisiä menopelejä. Sähköautoilulla on kiistatta monia etuja, erityisesti ympäristöä ajatellen, mutta asia ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertainen. Sähköautosta ei tule välittömiä päästöjä, sillä siinä ei ole ollenkaan moottoria, jossa poltettaisiin bensiiniä. Autossa ei siis ole mitään pakoputkistoa, josta tupsahtelisi ilmaan hiilidioksidipäästöjä. Auto on myös hiljaisempi, joten liikenteen melutaso on huomattavasti pienempi kuin perinteisellä autolla. Sähköautoa ladataan pistokkeesta, joten sitä ei tarvitse välttämättä viedä erikseen bensa-asemalle, kuin perinteistä polttomoottorilla varustettua autoa. Sähköautoille on toki olemassa omia pikalatauspisteitä, joissa auton voi ladata paljon nopeammin kuin oman talon seinästä olevasta pistokkeesta. Auton latausaika on kuitenkin verrattaen pitkä. Jos bensiini- tai diesel-auton tankin saa täyteen parissa minuutissa, täytyy sähköautoa pitää latauksessa esimerkiksi 10 tuntia. Tämä on liian pitkä aika, jotta voisi kesken ajon jäädä sitä odottelemaan. Ainoa järkevä ajankohta on yö, jotta auton akut saadaan täyteen. Pikalautauspisteellä auton akun voi saada täyteen parissa tunnissa, mutta siltikin ollaan vielä kaukana parin minuutin tankin täytöstä.

[IMAGE=fxFDnxfM8HGw.jpg]

Sähköautosta ei siis tule yhtään päästöjä, mutta tietty osa auton valmistuprosessia on huomattavasti monimutkaisempi kuin perinteisen auton. Perinteisessä polttomoottoriautossa on paljon mekaanisia osia, joita on valmistettu teräksestä. Sähköauton ongelmakohta on ainakin vielä toistaiseksi ollut sen akku. Akun valmistukseen tarvitaan raskasmetalleja kuten esimerkiksi kobolttia. Tätä harvinaista metallia louhitaan kaivoksilla, joista tulee päästöjä maan ilmakehään. Vaikka sähköauto ei siis suoraan tuota hiukkaspäästöjä ilmaan, liittyy siihenkin kuitenkin välillisiä päästöjä, joita tulisi tulevaisuudessa huomioida entistä paremmin. Toinen ongelmakohta koskee juuri auton akun lataamiseen tarvittavaa pitkää aikaa. Ehkä tulevaisuudessa lataustekniikka kokee suuren mullistuksen, ja auton akun saa täyteen parissa minuutissa samaan tapaan kuin tankin täyttäminen bensiinillä.

Miten liikumme tulevaisuudessa?

Autoilu siis sähköistyy, sen on jo nähtävissä. Tulevaisuudessa auton omistajuuteen voi tulla myös muutoksia. Auto on perinteisesti ostettu itselleen joko kertamaksulla tai sitten velkarahalla. Kun lainan on maksanut pois, on auto ollut omaa omaisuutta. Tämä voi tulevaisuudessa olla ihan toisin, sillä markkinoille on tullut yhä enemmän palveluita, joissa auto hankitaan juuri nimenomaan palveluna. Kuluttaja maksaa kuukausittaista maksua ja sitä vastaan hän saa käyttää autoa. Auto ei siis enää ole kuluttajan omaisuutta, vaan se on hänellä vain käytössä. Tämä ei myöskään sido kuluttajaa mihinkään, vaan hän voi halutessaan vaihtaa auton uuteen vaikka puolen vuoden välein.

dante