Autojen monipuolisuus

Autojen monipuolisuus

Jo massatuotannon alettua 1900-luvun alkupuolella oli mahdollista alkaa kehitellä useita erilaisia malleja asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Alettiin tuottaa yksityiseen liikkumiseen tarkoitettuja henkilöautoja, sekä raskaampaa kalustoa tavarankuljetusta varten. Nykyään autoja on olemassa eri käyttötarkoituksia varten, mutta niiden ulkonäköä ja ominaisuuksia muokataan yksilöllisiksi myös pelkästään mukavuus- ja ulkonäkösyistä.

Autojen korimallit

Meillä EU:n komissio määrittelee autojen lajityypit eri kategorioihin niiden korimallin mukaan.

  • Porrasperämalliset autot ovat yleisimpiä henkilöautoja. Sedan eli porrasperä tarkoittaa sitä, että takaikkunan ja takaluukun välillä on porras, eivätkä luukku ja ikkuna ole kiinni toisissaan. Porrasperäautot ovat joko kaksi- tai neliovisia.
  • Pysty- ja viistoperät eli hatchbackit ovat kolme tai viisiovisia autoja. Takaikkuna lasketaan oveksi, sillä se aukeaa samalla kun takaluukku avataan.
  • Farmarimallisessa autossa auton katto jatkuu yhtenäisenä perään asti, mikä tuo huomattavasti lisää tavaratilaa. Farmarit ovat viisiovisia, ja niiden takaikkuna aukeaa osana takaluukkua.
  • Urheiluautojen rajaus on hieman hankalampi, sillä urheiluautoiksi luokitellaan sekä kaksi- että neliovisia autoja. Perinteisesti urheiluautoissa on kuitenkin kaksi ovea ja vain kaksi istumapaikkaa, mutta myös nelipaikkaisia urheiluautoja on olemassa. Urheiluautot ovat yleisesti hyvin suorituskykyisiä sekä kalliita.
  • Cabrioletit eli avoautot ovat yleensä kaksiovisia ja kaksipaikkaisia. Niissä on kokoon taittuva tai koteloon vetäytyvä kankainen tai vinyylinen katto.

Hyötyajoneuvoihin lasketaan esimerkiksi jäteautot, linja-autot, avolavat, pakettiautot sekä pick-upit.

Maastoautoihin kuuluvat farmarimaastoautot, avolavamaastoautot sekä kaupunkimaasturit.

dante