Onko sähköautoilu tulevaisuuden liikkumismuoto?

Onko sähköautoilu tulevaisuuden liikkumismuoto?

Sähköautoilu on tehnyt tuloaan automarkkinoille jo muutaman vuoden ajan. Suomessa, ja muualla maailmassa, näkee entistä enemmän pelkästään sähköä voimanlähteenään käyttäviä autoja. Monet sanovat, että tulevaisuudessa kaikki autoilu on sähköistä ja autoilijat ympäri maailman haluavatkin olla etulinjassa tässä autoilun uudessa aallossa.

[IMAGE=b2l0LXbJI08b.jpg]

Kannattaako jokaisen sitten vaihtaa autonsa sähköautoon? Millainen sähköauto on järkevä hankinta? Onko sähköautoon järkevää laittaa tummennetut aurinkosuojakalvot laseihin esimerkiksi https://evofilm.fi/ sivuston kautta? Lue tästä artikkelista lisää, niin kerromme tarkemmin sähköautoista sekä autoilun tulevaisuuden näkymistä.

[IMAGE=fGK47rcQPdjD.jpg]

Sähköautoilu

[IMAGE=ei95n9cLwJCG.jpg]

Perinteinen auton polttomoottori on pian tulossa tiensä päähän. Monet ennustavat, että maanteillä näkee vielä vuosikymmeniä eteenpäin bensiinillä kulkevia autoja, mutta muutos on väistämättä tulossa. Bensiini, ja polttoaineet ovat jatkuvasti kalliimpia ja samaan aikaan autoilun päästöistä halutaan eroon. Lisäksi bensiinin raaka-aineena toimiva öljy loppuu maapallolta todennäköisimmin jo muutamien seuraavien vuosikymmenten aikana.

Monet seikat puoltavat autoilun sähköistymistä. Myös uusien sähköautojen tekniikka, ja erityisesti akkutekniikka kehittyy koko ajan. Voidaan siis valmistaan entistä parempia akkuja, joihin voidaan varastoida koko ajan enemmän ja enemmän sähkövirtaa.

Sähköauto eroaa perinteisestä polttomoottoriautosta monin tavoin. Siinä missä tavallisessa autossa on noin 30 000 erilaista teknistä komponenttia, on sähköautossa vain noin 8 000. Tällä on huima ero auton toimintavarmuuteen, sillä autossa on paljon vähemmän osia, jotka voivat mennä rikki. Sähköautosta puuttuu niin polttomoottori kuin vaihteistokin, jotka on totuttu näkemään perinteisessä autossa.

Sähköautosta ei myöskään tule erillisiä pienhiukkaspäästöjä, toisin kun polttomoottorilla käyvästä autosta. Polttamisprosessin puuttuessa pakokaasuja ei tule. Sähköauto saa virtansa täysin ladatusta akusta, jota käytetään voimanlähteenä ajon aikana. Auto on siis hyvin ekologinen ja onkin arveltu, että tulevaisuudessa sähköautoilu onkin huomattavin tekijä autoilun päästöjen vähennyksessä.

Millainen auto kannattaa hankkia?

Jos itse kiinnostuu sähköautoilusta, niin millainen menopeli sitten oikein kannattaisi alleen hankkia? Markkinoilla on monia erilaisia malleja, mutta läheskään kaikki perinteiset autojen valmistajat eivät vielä tarjoa täysin sähköisiä malleja asiakkailleen. Nykyisin eletään vielä vahvasti hybridien aikaa, jolloin autossa on perinteinen polttomoottori, mutta sen lisäksi sähkömoottori, joka avustaa ajon aikana. Näin ollen auton päästöjä saadaan leikattua merkittävästi, ja lisäksi myös polttoaineen kulutus on alhaisempi.

Mikäli kuitenkin haluaa itselleen täyssähköauton, on niitäkin markkinoilla jo varsin kattava valikoima. Jos haluaa olla kehityksen aallonharjalla, voi hankkia itselleen Teslan. Tätä pidetään sähköautojen kuninkaallisena ja niiden hinnatkin ovat hieman normaalia korkeammat. Auto on kuitenkin varsin edistyksellinen ja akun kantama on todella hyvää luokkaa. Täydellä akulla voi päästä jopa 400 – 500 kilometriä, mikä vastaa jo samaa lukemaa kuin täysi bensatankillinen.

Muillakin autonvalmistajilla on sähköisiä malleja. Esimerkiksi perinteiset autojen valmistajat kuten BMW, Volkswagen, Seat ja Audi ovat tuoneet markkinoille täysin sähköllä toimivia autoja. Myös japanilaiset ja korealaiset ovat tuoneet markkinoille sähköisiä automalleja kun Toyota, Nissan ja Kia ovat esitelleet vuorollaan oman näkemyksensä sähköautosta.

Ensimmäiset sähköautojen prototyypit eivät saaneet kuluttajilta kovin hyvää vastaanottoa, sillä ne oli suunniteltu tarkoituksella sähköauton näköiseksi. Kävi ilmi, että ihmiset haluavat sähköautojen muistuttavan mieluummin perinteistä polttomoottorilla varustettua autoa.

dante